Chystáte se brát antibiotika a přijde vám divné, že vás lékař nebo lékárník varuje před mlékem? Nejde o starou bábu, která si vybavuje časy, kdy se léky braly s vodou z kohoutku. Je to věda. A ta říká, že mléko může značně snížit účinek některých antibiotik - a to i když piješ jen půl sklenice. Proč? A co s tím?
Když vezmeš antibiotikum, tělo ho potřebuje vstřebat do krve, aby mohlo bojovat s infekcí. Některé antibiotika, jako jsou tetracykliny (například doxycyklin, tetracyklin) nebo fluorochinolony (například ciprofloxacin, levofloxacin), se vážou na kationty - tedy kovy, které jsou v mléce. Největší hrozbu představuje calcium, ale také ho může ovlivnit hořčík, železo nebo hliník.
Tyto kovy vytvářejí nerozpustné komplexy s antibiotikem. Výsledek? Lék se nevstřebává z trávicího traktu. Prostě ho vykoukneš z druhé strany - jako kdybys ho nikdy nevzal. Studie z Journal of Clinical Pharmacology ukázaly, že jedna sklenice mléka může snížit vstřebání tetracyklinu o až 70 %. To znamená, že místo účinné dávky 250 mg ti zůstane jen 75 mg - a bakterie to využijí.
Na druhou stranu, když bereš antibiotika, zničíš nejen škodlivé bakterie, ale i ty užitečné - především laktobacily. Tyto kmeny jsou součástí tvého střevního mikrobiomu, pomáhají trávit potravu, podporují imunitu a drží na uzdě patogenní mikroorganismy. Když je antibiotikum vyhubí, můžeš mít průjem, nadutí, nebo se za týden můžeš dostat do kruhu, kdy se tělo nezotaví, protože mikrobiom nezůstal v rovnováze.
Tady přichází na řadu jiný typ mléka - ne to, co piješ s lékem, ale ten, který ho doplňuje. Probiotika obsahující laktobacily (například Lactobacillus rhamnosus GG nebo Lactobacillus acidophilus) mohou pomoci obnovit rovnováhu. Ale ne je ber spolu s antibiotikem. Dávej je alespoň dvě hodiny po léku. A ne v mléce - v kapkách, tabletkách nebo ve speciálních probiotických nápojích bez cukru.
Není všechno stejné. Některé antibiotika s mlékem nekombinuješ vůbec. Jiná můžeš brát s jídlem - ale ne s mlékem. Zde je přehled:
Pokud nevíš, co máš, přečti si balení. Vždycky tam je seznam „interakcí“ nebo „poznámky k užívání“. Pokud tam stojí „neberte spolu s mlékem, sýrem, jogurtem nebo vápníkem“, nezavírej to jako dopis od babičky. To je výstraha.
Nejbezpečnější volba je voda. Čistá, obyčejná, nekarbonátovaná. Nejlepší je pít alespoň 200 ml vody při každé dávce antibiotika. To pomůže léku rychleji projít žaludkem a sníží riziko podráždění žaludku.
Neber s ním:
Co můžeš pít? Vodu. Třeba s citrónem, ale ne s citrónovou šťávou - ta je moc kyselá. Nebo čaj z bylin - např. heřmánek, máta, kamilička. Jen neber ho horký, když právě bráš lék. Počkej 30 minut.
Nechceš se panikařit. Pokud jsi vypil mléko spolu s antibiotikem jednou, pravděpodobně se nezničí celý léčebný účinek. Ale pokud to děláš pravidelně - třeba každý den ráno s jogurtem - pak se infekce může vrátit, bakterie se vyvinou odolnost, a léčba bude potřebovat delší dobu.
Co dělat?
V Česku se některé probiotické přípravky, jako například Floratil, Enterol nebo Normoflorin, předepisují lékařem a hradí pojišťovna - pokud jde o dlouhodobou antibiotickou léčbu nebo pokud máš riziko průjmu. Nejde o „výživový doplněk“ - je to léčebný prostředek.
Pokud ti lékař předepíše antibiotikum a řekne ti: „Můžeš si vzít probiotikum“, nezavírej to. Zeptej se: „Jaké? Kdy? A v jaké formě?“ Většina probiotik z lékárně neobsahuje dostatečný počet živých kmenů. Věřit musíš tomu, co je výzkumem ověřené - a to je většinou to, co máš na předpis.
Po ukončení léčby se tvoje střeva potřebují čas na obnovu. Mnoho lidí si myslí, že může hned začít pít mléko jako dříve. Ale pokud máš po antibiotikách průjem, nadutí nebo nesnášenlivost mléka - není to náhoda. Můžeš dočasně ztratit enzym laktázu, který rozkládá laktózu. To se jmenuje sekundární nesnášenlivost mléka. Je to dočasné - ale může trvat 2-6 týdnů.
Než začneš pít plnotučné mléko, zkoušej:
Pokud se ti břicho po mléce zase začne křečit - nevinněj to na „starý zvyk“. To je tělo, které se zotavuje. Dej mu čas. A neboj se septat lékárníka, který ti poradí, co je bezpečné.
Antibiotika nejsou jako vitamíny, které můžeš brát s kávou a kouskem chleba. Jsou to vážné léky, které mají přesný mechanismus působení. A když ho přerušíš - třeba kvůli šálku mléka - můžeš způsobit, že se infekce nezotaví. A to může vést k opakovanému užívání, silnějším lékům, nebo dokonce k hospitalizaci.
Nechceš, aby ti lék „nepomohl“. Chceš, aby ti pomohl. A to znamená: pít vodu, číst balení, nechat mléko na později. A po léčbě - podpořit tělo probiotiky, ne těstovinami se sýrem.
Nejsi závislý na mléce. Jsi závislý na zdraví. A to se dá udělat i bez něj.