Stále máte pocit, že jste po jídle jako vyprázdnený pytlový pytel? Bolesti břicha, nadutí, pálení žáhy nebo neustálá únava po jídle? To není jenom „nějaký den“. To je váš trávicí systém křičí o pomoc. A nejde o to, abyste se „vyčistili“ nějakým šťávovým detoxem. Jde o to, co jíte každý den. Správné potraviny nejen zlepší trávení - pomohou i celému tělu se lépe regenerovat.
Nejde jen o to, že se vám nebudou nadechovat břicho. Trávicí systém je vaše první bariéra proti toxinům, bakteriím a špatným látkám. Když je on zatížený, všechno ostatní trpí - imunita, pokožka, nálada, spánek, energie. Většina lidí si neuvědomuje, že 70 % našich imunitních buněk žije v střevech. Pokud tam máte chaos, máte chaos v celém těle.
Nejde o to, abyste se „vyčistili“ jednou za měsíc. Jde o to, abyste každý den podporovali přirozenou funkci. A to nejde pomocí čistících šťáv nebo drog. Jde o potraviny, které vaše tělo zná a které mu pomáhají pracovat.
Kysané zelí není jenom na hranolky. Je to přirozený probiotikum - obsahuje miliardy užitečných bakterií, které obnovují střevní mikroflóru. Výzkum z University of Maryland ukazuje, že lidé, kteří pravidelně jedí kysané zelí, mají o 30 % méně problémů s nadutím a zácpou. Nechte ho v chladničce, nevařte - teplo zničí probiotika. Dva lžíce denně stačí. Dávejte ho do salátu, na vejce nebo prostě tak.
Nejde o běžné jogurty z obchodu - ty jsou plné cukru a přísad. Hledejte nezpražený kefír nebo kyselé mléko bez přísad. Kefír obsahuje až 60 různých kmenů probiotik, zatímco jogurt jen 2-5. Je to jako „vysokotlaký čistič“ pro střeva. Dávejte ho ráno na prázdný žaludek. Pokud máte intoleranci na laktózu, zkuste kefír z kozího mléka - je mnohem snáze stravitelný.
Zelený čaj není jenom „zdravá alternativa“ k kávě. Obsahuje katechiny, které potlačují škodlivé bakterie ve střevech a podporují růst užitečných. Výzkum z University of California zjistil, že lidé, kteří pili 2 šálky zeleného čaje denně, měli o 40 % nižší hladinu toxinů ve střevech. Nečekejte, že to bude okamžitě. Za týden už cítíte, že se vám břicho „vypouští“ lépe.
Právě žitný chléb je nejlepší volba. Obsahuje více vlákniny než pšeničný, a navíc má přirozený přírodní kvasník, který pomáhá trávit. Celozrnné obiloviny jako je ječmen, oves nebo proso zvyšují objem stolice a podporují pravidelnost. Pokud jste zvyklí na bílý chléb, začněte tím, že ho nahradíte polovinou žitného. Za dva týdny už budete cítit rozdíl - nebudete mít ten „těžký“ pocit po jídle.
Tyto zeleniny obsahují glukosinoláty - látky, které podporují detoxikační enzymy v játrech. A játra jsou klíčová pro čištění těla. Když máte dobře fungující játra, nemusíte „detoxovat“ žádnými šťávami. Zelí a brokolice jsou také bohaté na vlákninu, která „vybírá“ škodlivé látky z těla. Vařte je jen krátce - paré nebo na páře. Dlouhé vaření zničí jejich účinky.
Nejen že zlepšují chuť jídel. Česnek obsahuje allicin - látku, která zabíjí škodlivé bakterie, ale neubližuje užitečným. Cibule je plná prebiotik - tedy potravy pro vaše dobré bakterie. Když je spolu, fungují jako dvojice. Dávejte je do polévek, salátů nebo na pečené maso. Nebo si připravte česnekový čaj - stlačte jeden zubec, zalijte horkou vodou, nechte 10 minut odstát. Pijte ráno na prázdný žaludek.
Pectin - ten bílý vláknitý materiál pod kůží jablka - je jedna z nejlepších přírodních látek pro čištění střev. Výzkum z University of Illinois ukázal, že lidé, kteří jeli každý den jedno jablko s kůží, měli o 25 % lepší pravidelnost stolice. Hrušky jsou stejně dobré. Nečekejte, že to bude „čištění“ jako po detoxu. To je pomalé, přirozené čištění - a to je to, co opravdu funguje.
Lněná semínka jsou nejbohatší zdroj vlákniny na světě. A nejen to - obsahují omega-3 mastné kyseliny, které uklidňují záněty ve střevech. Dávejte je mleté - celá semínka projdou tělem nezpracovaná. Dvě lžíce denně do jogurtu, kaše nebo salátu. Pokud máte problém se zácpou, začněte s jednou lžící a postupně přidávejte. Nezapomeňte pít dost vody - bez ní to může zhoršit situaci.
Zázvor je přirozený lék na nevolnost, ale také na pomalé trávení. Podporuje výrobu trávicích šťáv a zrychluje průchod potravy střevy. Výzkum z University of Maryland ukazuje, že zázvor zkracuje dobu trávení o 25 %. Nakrájejte tenký kousek do vody, vařte 10 minut a pijte jako čaj. Nebo si ho přidejte do smoothie nebo do vařené zeleniny. Není to „čistící šťáva“ - je to přirozený stimulátor vašich vlastních procesů.
Nezapomeňte na vodu. Bez ní se žádná vláknina nevyužije. Výzkum z Harvardu ukazuje, že lidé, kteří pili méně než 1,5 litru vody denně, měli o 50 % vyšší riziko zácpy. Pijte vodu mezi jídly, ne během. A nečekáte, že to bude „detox“ - voda je prostě základ. Pokud máte pocit, že se vám tělo „zatváří“, začněte pít 2 sklenice horké vody s citronem ráno. To nečistí, ale připraví vaše trávení na den.
Když jste dva týdny jeli všechno toto a stále máte problémy, nevinyjte potraviny. Možná je problém jinde. Může to být stres, nedostatek spánku nebo přílišný příjem cukru. Někdy pomůže i zjednodušení jídel - jíst méně, ale častěji. A nezapomeňte: žádná potravina nevyřeší problém, který má kořeny v životním stylu.
Na několik týdnů vynechejte:
Nechte to na 14 dní. A pak si znovu všimněte, jak se cítíte. Často je to překvapení.
Nejen že se vám břicho nebudou nadechovat. Začnete mít víc energie. Pokožka se zjasní. Nespavost zmizí. Nálada se zlepší. A to všechno bez drog, bez šťáv, bez „čištění“. Jen s potravinami, které vaše tělo zná od začátku.
Ano, ale opatrně. Kysané zelí je kyselé, ale nezpůsobuje vředy - naopak, probiotika v něm mohou pomoci léčit H. pylori, která je častou příčinou vředů. Pokud máte akutní bolest, začněte s malými dávkami (1 lžíce denně) a sledujte reakci. Pokud se bolest zhorší, přestanete.
Oboje je dobré, ale jinak. Kysané zelí je bohaté na různé kmeny bakterií, kefír na jejich množství. Pokud máte vážný problém s trávením, doporučuji obě - kysané zelí k obědu, kefír k snídani. Spolu fungují jako tým.
Tablety mohou pomoct, ale nejsou stejné jako přirozené potraviny. V potravinách jsou bakterie v přirozeném prostředí, s přírodními látkami, které je podporují. V tabletách jsou často jen několik kmenů, a mnohé z nich nežijí dlouho ve střevech. Pokud potřebujete tablety kvůli léčbě, používejte je pod dohledem lékaře. Jinak se zaměřte na potraviny.
První změny cítíte za 7-10 dní - méně nadutí, lepší stolice. Ale plná obnova střevní mikroflóry trvá 4-6 týdnů. Nečekáte „magický efekt“ - tohle je dlouhodobá změna. Pokud to zkusíte jen na jeden týden, nebudete mít výsledek.
Bílá rýže může pomoci zastavit průjem, ale neřeší příčinu. Pokud máte průjem déle než 3 dny, není to problém trávení - je to infekce nebo alergie. Rýže je jen „pauza“. Po zklidnění začněte opět s vlákninou - zeleninou, ovesnou kaší, lněnými semínky. To pomůže obnovit střeva.