-
Home
-
Výživa A Zdraví
-
Co jíst po antibiotikách: jídelníček, probiotika a tipy pro rychlé srovnání střev
Co jíst po antibiotikách: jídelníček, probiotika a tipy pro rychlé srovnání střev
Antibiotika často vyléčí infekci, ale zároveň rozhodí střeva. Průjmy, nadýmání, kovová pachuť v ústech, nulová energie-známá jízda. Dobrý jídelníček umí škody zmírnit a nastartovat obnovu mikrobiomu. Nečekej zázrak přes noc. Střeva se obvykle srovnávají týdny, ne dny. Ale s chytrými volbami můžete cítit rozdíl už během pár dní.
TL;DR: rychlá odpověď
- Začněte jemnou stravou 2-3 dny a přidejte živé kultury a prebiotika postupně. Pokud si kladete otázku co jíst po antibiotikách, držte se fermentovaných produktů, lehkých bílkovin, rozpustné vlákniny a dost vody.
- Probiotika: osvědčené kmeny Lactobacillus rhamnosus GG a Saccharomyces boulardii. Vezměte 5-10 miliard CFU denně 2-4 týdny po dobrání (Cochrane 2020 uvádí ~37% nižší riziko průjmu po ATB).
- Prebiotika (krmivo pro dobré bakterie): oves, čekanka/inulin, cibule, česnek, banán spíš zelenější. Začněte malými dávkami, ať to nebublá.
- Vyhněte se pár dní alkoholu (u metronidazolu/tinidazolu min. 72 hodin po poslední dávce), přepálenému tuku a ultra-zpracovaným jídlům.
- Okamžitě řešte: vodnatý průjem 3× denně déle než 48 hodin, krev/hlien ve stolici, horečka, bolesti břicha-může jít o Clostridioides difficile.
Krok za krokem: 14 dnů po dobrání antibiotik
Strukturovaný plán vám ušetří improvizaci. Níže najdete, co jíst a co raději odložit v prvních dvou týdnech.
Dny 0-2: Uklidnění trávení
- Jídlo: rýže, bramborová kaše (i s trochou másla), suchary, vývary, banán (zralost střední), vařená mrkev, bílý jogurt/kefír (po malých dávkách), jemná polévka z vloček (ovesné vločky naslano).
- Bílkoviny: vařené kuře, bílá ryba, vejce natvrdo, jemný tvaroh.
- Tekutiny: voda, neslazený mátový nebo zázvorový čaj, slabá minerálka. Pokud průjem, přidejte špetku soli a lžičku cukru do vody (domácí orální rehydratace).
- Probiotika: začněte hned po dobrání (pokud jste je nebrali už během léčby). 1× denně, raději s jídlem. Citlivé břicho? Začněte obden.
- Čemu se vyhnout: alkohol, smaženiny, ostře kořeněné pokrmy, hodně syrové zeleniny, luštěniny, sladké limonády, větší dávky mléka, umělá sladidla (sorbitol, mannitol).
Dny 3-7: Opatrné rozšíření
- Jídlo: přidávejte kvašené výrobky s živými kulturami (bílý jogurt bez příchutě, kefír, acidofilní mléko), nepasterizované kysané zelí (po lžících), kváskový chléb, ovesná kaše, pohanka, rýže uvařená a vychlazená (odolný škrob), brambory uvařené a vychlazené, zralý banán, borůvky.
- Bílkoviny: drůbež, ryby, vejce, tempeh; v malém množství jemné luštěniny (červená čočka loupaná, cizrna jako hummus). Začněte 2-3 lžícemi.
- Probiotika: denně 5-10 mld. CFU, buď doplněk, nebo kombinace doplňku a fermentovaných potravin.
- Prebiotika: přidejte 1-2 lžičky inulinu/čekankového sirupu denně nebo porci potravin bohatých na rozpustnou vlákninu (oves, ječmen). Pokud nadýmá, snižte a přidávejte pomalu.
- Tekutiny: 30-35 ml/kg tělesné hmotnosti za den-např. při 70 kg míříte na ~2,1-2,5 l.
Dny 8-14: Stabilizace a návrat k běžné stravě
- Jídlo: větší pestrost. Zelenina i syrová (začněte listovou, okurkou, rajčetem), ovoce (jablko, bobuloviny), fermentovaná zelenina (zelí, kimchi), celozrnné přílohy dle tolerance, luštěniny i v celku (malé porce), kvalitní olivový olej, ořechy a semínka (namáčené snesete často lépe).
- Bílkoviny: pravidelně 1-1,2 g/kg/den (70 kg člověk míří na 70-84 g bílkovin denně) pro obnovu tkání.
- Probiotika: pokračujte. Většině lidí sedí 2-4 týdny celkem po dobrání. Při častých průjmech klidně déle.
- Pohyb a spánek: 7-9 hodin spánku, lehká až střední aktivita (procházky, kolo). Pohyb podporuje motilitu i diverzitu mikrobiomu.
Co jíst: potraviny, které pomůžou (a proč)
Nejde jen o „víc jogurtu“. Každá skupina níže dělá pro střeva něco trochu jiného.
- Fermentované mléčné výrobky s živými kulturami
Co: bílý jogurt bez příchutě, kefír, acidofilní mléko, skyr s živými kulturami.
Proč: přísun probiotických bakterií (Lactobacillus, Bifidobacterium) a kyselin, které brzdí růst patogenů. Hledejte na etiketě „obsahuje živé kultury“. Trvanlivé UHT verze často po výrobě nemají živé kultury. - Kvašená zelenina (nepasterizovaná)
Co: kysané zelí z chlazeného pultu, kimchi, okurky kvašené, vodní kefír/kombucha (začněte malým množstvím).
Proč: rozmanitost mikroorganismů a organické kyseliny. U citlivých na histamin pomalu a s respektem ke znakům intolerance (svědění, návaly, bolest hlavy). - Prebiotická vláknina
Co: čekankový kořen/inulin, cibule, česnek, pór, pórek, chřest, topinambur, oves, ječmen, banán spíše méně zralý, jablka (pektin).
Proč: krmení pro „hodné“ bakterie-zvyšuje tvorbu krátkořetězcových mastných kyselin (SCFA), které vyživují střevní sliznici. - Odolný škrob
Co: uvařené a vychlazené brambory, rýže, těstoviny; zelené banány; vločky namočené přes noc.
Proč: chová se jako vláknina a podporuje butyrát, klíčové palivo pro buňky střeva. - Kvalitní bílkoviny
Co: vejce, drůbež, bílá ryba, libové hovězí, tofu, tempeh, jogurt/tvaroh, postupně luštěniny.
Proč: oprava tkání a udržení svalů. Luštěniny zavádějte po lžících a dobře je propláchněte/uvařte. - Omega‑3 a polyfenoly
Co: tučné ryby (losos, sardinky), lněné semínko, vlašské ořechy; borůvky, maliny, zelený čaj, extra panenský olivový olej, kakao.
Proč: protizánětlivý efekt, lepší diverzita mikrobiomu, podpora sliznic. - Hydratace a elektrolyty
Co: voda, bylinné čaje, vývary, minerálky s rozumem.
Proč: antibiotická asociovaná průjmovitost = riziko dehydratace. - Čemu se teď raději vyhnout
Co: alkohol (po metronidazolu/tinidazolu min. 72 hodin), smaženiny, fastfood, hodně cukru, slazené nápoje, nadbytek umělých sladidel, velké porce syrové křupavé zeleniny hned první dny, silně pálivé jídlo.
Proč: podráždí sliznici a zhorší plynatost/průjem.
Evidenční poznámky: Cochrane (2020) shrnuje, že probiotika snižují riziko průjmu spojeného s antibiotiky o ~37 %; nejvíce dat je pro Lactobacillus rhamnosus GG a Saccharomyces boulardii. Americká gastroenterologická asociace (AGA, 2020) dává opatrné doporučení pro prevenci některých průjmů po ATB, zejména u rizikových. U těžkých a opakovaných průjmů po ATB zvažují odborné společnosti (např. ESCMID) cílenou léčbu, včetně specifických postupů pro C. difficile-to už je ale práce pro lékaře.
Jídelníček a nákupní checklist: jednoduché, české, reálné
Praktické varianty, které zvládnete i s nabitým týdnem. Mixujte podle chuti a tolerance.
7denní inspirace (mix & match)
- Snídaně
- Ovesná kaše na vodě/mléce s borůvkami a lžičkou čekankového sirupu (začněte malou dávkou).
- Bílý jogurt + lžíce kefíru + banán + hrst ovesných vloček (namáčené přes noc).
- Vejce natvrdo + kváskový chléb + plátek avokáda + rajče.
- Svačina
- Kefír do skleničky, pár nesolených mandlí.
- Jablko s trochou tvarohu a skořice.
- Lžíce kysaného zelí + kousek kváskového chleba.
- Oběd
- Kuřecí vývar s rýží a zeleninou + kousek masa z vývaru.
- Pečený losos, vychlazené brambory se lžící olivového oleje, dušený špenát.
- Rizoto z rýže, mrkve a hrášku, parmezán (pokud snášíte).
- Svačina
- Hummus s vařenou mrkví/okurkou.
- Skyr s borůvkami.
- Banán a hrst vlašských ořechů.
- Večeře
- Pečené kuře, bramborová kaše, dušená mrkev.
- Filé na másle, rýže, salát z okurky a bílého jogurtu.
- Tempeh s rýžovými nudlemi a jemnou zeleninou (cuketa, paprika) restovanou na olivovém oleji.
Rychlé recepty (10-15 min)
- Jogurtový dip s vodou z okurek: bílý jogurt, špetka soli, nastrouhaná okurka, kopr, kapka olivového oleje. K pečeným bramborám.
- Kefírová polévka do sklenice: kefír, nasekané bylinky, kostičky vařené brambory, citronová kůra, sůl. Šetrná a chladivá.
- Vločková „krémovka“: vločky povařte ve vývaru, rozmixujte, přidejte mrkev a kapku smetany. Sytá bez těžkosti.
Nákupní checklist
- Mléčné fermenty: bílý jogurt bez příchutě, kefír, acidofilní mléko, tvaroh/skyr.
- Kvašená zelenina: kysané zelí (nepasterizované), kimchi (mírné), kvašáky.
- Prebiotika: ovesné vločky, čekankový sirup/inulin, banány, cibule/česnek/pór, jablka.
- Odolný škrob: rýže, brambory, těstoviny (uvařit a vychladit do druhého dne).
- Bílkoviny: vejce, kuře, ryby, tofu/tempeh, luštěniny (červená čočka loupaná, cizrna).
- Tuky: extra panenský olivový olej, lněná semínka, vlašské ořechy.
- Tekutiny: bylinkové čaje, kvalitní minerálka, vývar (klidně do zásoby v mrazáku).
- Doplňky (volitelné): probiotika s LGG/S. boulardii, prebiotikum (inulin/GOS).
Mini‑FAQ, bezpečnost, další kroky
Potřebuji probiotika z lékárny, když jím jogurt a zelí?
Nemusíte, ale u citlivého břicha je doplněk „pojistka“ s přesně definovanými kmeny a dávkou. Klinická data jsou nejsilnější pro Lactobacillus rhamnosus GG a Saccharomyces boulardii. Kombinace potravin + doplňku často funguje nejlépe v prvních 2-4 týdnech.
Kolik a jak dlouho?
Typicky 5-10 mld. CFU denně, 2-4 týdny po dobrání. Při sklonu k průjmům i déle. U dětí konzultujte pediatra ohledně dávky. Pokud jste během antibiotik probiotika nebrali, po dobrání s nimi začněte hned.
Musím je brát s odstupem od antibiotik?
Po dobrání už ne. Během léčby má smysl 2-3hodinový odstup. Po poslední tabletě to řešit nemusíte.
Co když mě po jogurtu/nakládané zelenině nadýmá?
Dejte poloviční porci, případně zkuste jiný zdroj: místo zelí pár lžic kefíru nebo naopak. Někdo snáší lépe mléčné fermenty, jiný zeleninové. U histaminové intolerance zkuste fermenty omezit a zaměřte se na prebiotika a odolný škrob.
Je káva v pohodě?
Většinou ano, ale začněte slabší a po jídle. Pokud vás rozhoupá, dejte si pauzu pár dní.
Alkohol po antibiotikách?
U metronidazolu a tinidazolu nechte alkohol minimálně 72 hodin po poslední dávce (riziko reakce připomínající antabus). Po jiných antibiotikách dává smysl pár dní pauzy kvůli sliznici a játrům.
Beru warfarin-můžu listovou zeleninu?
Můžete, ale držte stálé množství (vitamin K). Švihy v příjmu zelených listů můžou rozházet srážlivost. Konzultujte dávkování s ambulancí, pokud měníte jídelníček.
Jsem těhotná/kojím-co probiotika?
Obecně jsou považována za bezpečná, ale volte prověřené přípravky a držte se běžných dávek. Nepasterizované měkké sýry ne, fermentovaná zelenina/yogurty s živými kulturami ano. Vždy je fajn krátká konzultace s lékařem.
Mám oslabenou imunitu (onkologická léčba, těžká chronická nemoc)-je to pro mě?
Fermentované potraviny většinou ano, ale probiotické doplňky zvažujte s lékařem. V literatuře jsou vzácné případy fungémie/bakteriémie u kriticky nemocných po S. boulardii/Lactobacillu.
Jak poznám, že se to lepší?
Podívejte se na Bristolskou škálu stolice: chcete typ 3-4 (klobása s prasklinami/sladká hmota). Méně plynatosti, menší únavnost po jídle, lepší chuť k jídlu, stabilnější energie-to jsou dobré signály.
Kdy volat lékaře?
Vodnatý průjem 3× denně déle než 48 hodin, krev/hlien, horečka, křeče, výrazná dehydratace, silná bolest břicha, nová vyrážka/otoky, zhoršení stavu po 3-4 dnech diety. Pokud jste starší, po operaci, nebo máte vážné nemoci, buďte opatrnější.
Děti a probiotika?
U dětí má LGG a S. boulardii dobrá data pro prevenci průjmů po ATB. Dávku ale přizpůsobte věku/hmotnosti-poradí pediatr.
Vegani-co místo jogurtu?
Kokosový/sojový jogurt s přidanými živými kulturami, tempeh, fermentovaná zelenina, kombucha (opatrně), miso (v polévce nepřevařujte).
Proč vážit i „neviditelná“ pravidla?
Spánek, stres, pohyb. I tohle hraje roli v tom, jak rychle se mikrobiom vrátí do rovnováhy.
Evidence, na které stojím
- Cochrane (2020): probiotika snižují riziko antibiotického průjmu ~o 37 %, nejlepší data pro LGG a S. boulardii.
- AGA (2020): opatrné doporučení pro prevenci u vybraných pacientů; kmenově specifické účinky.
- ESCMID a další odborné společnosti: u podezření na C. difficile neotálet s diagnostikou a cílenou léčbou.
Praktické triky
- Na etiketu hledejte „obsahuje živé kultury“ a „nepasterizované“ u zelí/kvašáků.
- Vlákninu zvyšujte po 3-5 g denně. Máte břicho jak balon? Vraťte se o krok zpět.
- Brambory, rýži a těstoviny vařte dopředu a chlaďte-zvýšíte podíl odolného škrobu.
- Sáhněte po vývarech-jemné, hydratace i minerály v jednom hrnku.
- Nepřeskakujte bílkoviny-každé jídlo ať má „zdroj“ (vejce, ryba, jogurt, luštěniny).
Scénáře a co s nimi
- Citlivé břicho/IBS: začněte extra pomalu, vyhněte se vysokým dávkám FODMAP (hodně cibule, česneku, luštěnin) první týden. Zvažte LGG, menší dávky inulinu, více odolného škrobu.
- Sportovec: přidejte elektrolyty, proteiny 1,4-1,6 g/kg/den, sacharidy z rýže/ovsu, a omega‑3. V tréninkové dny kaše + kefír + borůvky, po tréninku slaná polévka.
- Málo času: jogurt + banán + vločky, konzerva cizrny → hummus, předvařená rýže, pečené kuře z obchodu + zelí, vývar v sklenici.
Jestli chcete zkrátit dobu „rozhozeného“ trávení na minimum, držte se jednoduchého rámce: hydratace, bílkoviny v každém jídle, živé kultury denně, prebiotika pomalu, žádná velká divočina prvních pár dní. Pak už jen poslouchat tělo a přidávat pestrost.
Jsem Klára Benešová, odbornice na drogerii se specializací na kvalitní péči o tělo a pleť. Pracuji v odvětví dermokosmetiky již více než 10 let, kde se zaměřuji na inovativní přístupy v péči o pleť a tělo. Vedle své hlavní pracovní činnosti se věnuji psaní článků a blogů, kde sdílím své znalosti a tipy pro efektivnější péči o tělo, pleť a zdravý životní styl. Má práce a koníčky mi umožňují propojovat svou vášeň pro kosmetiku s láskou k psaní a vzdělávání ostatních.